maca sproszkowana

100% organicznego i surowego, sproszkowanego korzenia MACA 

Maca jest niewielką rośliną bulwiastą, uprawianą od wieków przez plemiona zamieszkujące Andy. Rośnie tylko na wysokości powyżej 3500 m.n.p.m. Sproszkowany korzeń maca już setki lat temu uważany był za jedno z najbardziej wartościowych rodzajów pożywienia. Ze względu na swoje właściwości nazywany jest „peruwiańskim żeń-szeniem”. Stanowi znakomite źródło składników odżywczych. Jest cennym źródłem białka, węglowodanów, kwasów tłuszczowych, błonnika, niezbędnych aminokwasów, witamin i soli mineralnych, a także fitosteroli, olejków gorczycznych, garbników i saponin. Maca wspiera pracę całego organizmu. Uwzględnienie jej w diecie sprzyja pracy umysłowej i wpływa korzystnie na zdolność przyswajania informacji. Szczególnie polecana jest osobom prowadzącym aktywny tryb życia, który wymaga intensywnego wysiłku fizycznego. 

Produkt naturalnie bogaty w:

  • 31 minerałów i mikroelementów, w tym m.in.: CA, Na, Mg, P, I, Cu.
  • proteiny (10%)
  • 20 aminokwasów
  • witaminy: B1, B2, C, E
  • tłuszcze (2,2%), w tym: kwas linolenowy, kwas palmowy, kwas oleinowy
  • stymulujące odporność sterole: sitosterol, kampesterol, ergosterol, brassikasterol, ergostadi ketoenolowa
  • błonnik (8,5%)
  • cukry

Szczególne właściwości i zastosowanie:

  • reguluje poziom hormonów (niweluje niepożądane objawy menstruacji u kobiet)
  • obniża poziom stresu
  • łagodzi objawy choroby wysokościowej
  • zwiększa libido
  • zwiększa płodność
  • zmniejsza objawy depresji
  • zwiększa produkcję mleka kobiecego
  • zapobiega przerostowi prostaty
  • pomaga w leczeniu gruźlicy
  • poprawia ogólny stan zdrowia
  • reguluje poziom żelaza w organizmie
  • zmniejsza poziom adrenaliny we krwi

SKŁADNIKI: 100% organicznego i surowego, zmielonego korzenia maca (Lepidium peruvianum)

KRAJ POCHODZENIA: Peru

SPOSÓB UŻYCIA: maca może być stosowana jako dodatek do deserów, jogurtów, sałatek, kanapek, zup oraz musli. Sproszkowany korzeń maca jest dobrym naturalnym emulgatorem, dlatego może być wykorzystywany do wypieków i wszelkiego rodzaju koktajli. Wykazuje również działanie rozgrzewające, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako dodatek do napojów w okresie zimowym. Zaleca się spożywać 1-2 łyżeczki dziennie.