nasiona kakaowca rozdrobnione

100% organicznych i surowych, kawałków ziaren Kakaowca  

Rozdrobnione nasiona kakaowca (Theobroma cacao) powstają w procesie ich łuskania. Są bogate w makro- i mikroskładniki odżywcze, co czyni je bardzo wartościowym uzupełnieniem diety dla osób ceniących zdrowy styl życia. Kakao przez długi czas było niedoceniane i postrzegane jako źródło tłuszczu i cukru, głównie za sprawą stosowania go w czekoladzie. Dziś wiemy, że surowe kakao to jeden z nieodzownych składników zdrowej diety. Łuskane nasiona kakaowca stanowią doskonałe źródło błonnika, potasu, fosforu, magnezu, wapnia, cynku i miedzi.

Produkt naturalnie bogaty w:

  • Białka (16%) i aminokwasy (20%)
  • Tłuszcze omega-6 (48%)
  • Błonnik
  • Przeciwutleniacze, polifenole, katechiny, epikatechiny
  • 31 minerałów i mikroelementów, w tym m.in.: Mg, Fe, Ca, Na, Kr
  • Witaminy: A, C, B
  • Metyloksantyny: kofeina, teobromina

Szczególne właściwości i zastosowanie:

  • Kakao wykazuje bardzo silne działanie antyoksydacyjne
  • Cechuje się bogatą zawartością mikroelementów i składników mineralnych
  • Przyczynia się do regeneracji komórek
  • Opóźnia procesy starzenia
  • Chroni układ krwionośny – uszczelnia naczynia krwionośne, chroni serce, obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko miażdżycy
  • Poprawia zdolności umysłowe, wpływa korzystnie na samopoczucie i koncentrację oraz redukuje stres i zmęczenie. Polecane jest szczególnie uczniom, studentom oraz osobom przemęczonym i narażonym na stres
  • Posiada niski indeks glikemiczny (6-10%)
  • Wykazuje korzystny, ochronny wpływ na skórę

SKŁADNIKI: 100% organicznych i surowych kawałów nasion kakaowca (Theobroma cacao).

KRAJ POCHODZENIA: Peru.

SPOSÓB UŻYCIA: Rozdrobnione nasiona kakaowca stanowią doskonały dodatek do ciast, deserów, naleśników i koktajli. W celu zachowania pełnej wartości produktu należy unikać obróbki termicznej.