Domowa czekolada z nasionami konopi, kokosem i rodzynkami

Comment

Domowa czekolada z nasionami konopi, kokosem i rodzynkami

Domowa czekolada z nasionami konopi, kokosem i rodzynkami ❤

Składniki:

Olej kokosowy rozpuścić w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Dodać kakao i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie posypać dodatkami. Włożyć czekoladę do zamrażarki na 30 minut .

Comment

Domowa czekolada od ThreeSeasons

Comment

Domowa czekolada od ThreeSeasons

Wspaniały, inspirujący przepis na wartościowy przysmak autorstwa ThreeSeasons!

Nasiona kakaowca należy kilkakrotnie zmielić w młynku do kawy do momentu uzyskania miekkiej wilgotnej masy, z której łatwo można formować kształty.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Nasiona zmiel w młynku do kawy do momentu uzyskania miękkiej wilgotnej masy
  2. Dodaj cukier trzcinowy lub daktyle, ponownie zmiel
  3. Dodaj ulubione owoce np. borówki suszone w całości
  4. Uformuj dowolny kształt (ja włożyłam masę do foremek do ciastek)
  5. Pozostaw w zamrażarce na kilka godzin do momentu aż stwardnieje. Opcja bez cukru z daktylami nie stwardniała tak jak czekolada osładzana cukrem
Super-czekolada PURASANA

Comment

Muffinki bananowe (12 sztuk)

Comment

Muffinki bananowe (12 sztuk)

Składniki:

  • 100g oleju kokosowego (w temperaturze pokojowej- konsystencja kremu jest idealna)
  • 100g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 160 g mąki pełnoziarnistej
  • 40g sproszkowanego banana PURASNA
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Olej kokosowy zmiksować z cukrem trzcinowym na gładką kremową masę
  2. Dodać jajka, ubijać masę na najwyższych obrotach
  3. W oddzielnej misce przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i sproszkowanego banana
  4. Suche składniki połączyć z mokrymi mieszając łyżką, następnie na najniższych obrotach zmiksować wszystko do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto jest za gęste pomagajcie sobie dolewaniem np. mleka (u mnie tylko sojowe, ryżowe lub inny napój bez laktozy)
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż ciasto do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia
  6. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Po upływie tego czasu wyjmij babeczki i pozostaw do ostygnięcia, przed ewentualnym dekorowaniem kremem.

Comment

Muffinki z jagodami Acai i suszonymi borówkami z kremem z serka koziego

Comment

Muffinki z jagodami Acai i suszonymi borówkami z kremem z serka koziego

Pyszne i eleganckie muffinki autorstwa ThreeSeasons, zapraszamy do lektury!

Ciasto na muffinki:

Krem do udokerowania:

  • 450g serka koziego
  • 4 czubate łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Olej kokosowy zmiksować z cukrem trzcinowym na gładką masę.
  2. Do kokosowej masy dodać jajka, miksować na wysokich obrotach.
  3. W oddzielnej misce przesiać mąkę. Dodać sproszkowane jagody Acai, sól i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką.
  4. Połączyć suche składniki z mokrymi, mieszając silikonową szpatułką, aby mąką nie fruwała po całej kuchni. Dodać suszone borówki (według uznania). Całość jeszcze raz wymieszać ręcznie lub na najniższych obrotach miksera.
  5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  6. Przełożyć ciasto do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia.
  7. Piec w 180 stopniach przez 25 minut.
  8. Muffinki pozostawić do ostygnięcia zanim udekorujemy je kremem.

 Krem:

  1. Do serka koziego dodać cukier puder.
  2. Zmiksować składniki na najniższych obrotach.
  3. Odstawić do lodówki.
  4. Przełożyć krem do rękawa dekoratorskiego z dowolną końcówką.
  5. Dekorować schłodzone muffinki.
muffinki Purasana z ThreeSeasons


Comment

Comment

Śniadaniowy mug-cake z dodatkiem jagód goji

Purasana mugcake z jagodami goji

Składniki:
MUG CAKE:

  • 1 jajko
  • 20g otrębów owsianych
  • 10g mąki pełnoziarnistej
  • 150g jogurtu
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki KAKAO SPROSZKOWANE PURASANA
  • 1 łyżeczka JAGÓD GOJI PURASANA

TOPPING:

  • Jogurt bez laktozy
  • Zblendowane jeżyny

Wszystkie składniki mieszamy i wkładamy do kuchenki mikrofalowej na 3-5 minut (w zależności od mocy). Przybieramy jogurtem i jeżynami, posypujemy owocami.

 

Comment

Comment

Koktajl mleczny z borówkami, malinami, macą, lucumą i jagodami açai

koktajl mleczny z jagodami Acai lucuma maca purasana

Składniki:

  • 250 g owoców - borówek i malin
  • 250ml zimnego mleka
  • 100ml wody
  • 1 łyżeczka mniszka lekarskiego lub płynnego miodu
  • 1 łyżka SPROSZKOWANEGO KORZENIA MACA PURASANA
  • 1 łyżeczka SPROSZKOWANEJ LUCUMY PURASANA
  • 1 łyżeczka SPROSZKOWANYCH JAGÓD ACAI

Owoce, mleko i wodę umieszczamy w blenderze, miksujemy krótko. Dodajemy resztę składników, dosładzamy miodem lub mniszkiem lekarskim do smaku. Koktajl na starcza na 3 porcje. Smacznego!
 

Comment

Comment

Budyń karmelowy z kakao organicznym

budyń karmelowy z kakao purasana

Składniki: 

Mąkę ziemniaczaną i pszenną mieszamy z ½ szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko gotujemy. Cukier rozpuszczamy na patelni. Gdy utworzy się brązowy karmel, wlewamy go do gorącego mleka. Gotujemy, mieszamy i czekamy az karmel się rozpuści. Wlewamy mleko z mąką. Gotujemy chwilę, intensywnie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Wlewamy do miseczki, ozdabiamy malinami oraz rozdrobnionymi ziarnami kakao - dodadzą słodkiemu deserowy wyrazistego smaku. Smacznego!
 

Comment

Comment

Zapiekana owsianka owocowa z baobabem i suszonymi bananami

Zapiekanka owsiana z baobabem i bananem PURASANA

Składniki:

Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą, czekamy aż napęcznieją. Wbijamy do nich jajko, mieszamy. Dodajemy baobab oraz suszone banany, mieszamy. Wlewamy do naczynia żaroodpornego, wrzucamy na wierzch owoce np. maliny. Sypiemy po wierzchu cukrem i zapiekamy 180*C/20 minut.

Comment

Comment

Zapiekana owsianka z baobabem i malinami

zapiekana owsianka z baobabem

Składniki:

Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą, czekamy aż napęcznieją. Wbijamy do nich jajko, dodajemy baobab, mieszamy. Wlewamy do foremki, układamy maliny i posypujemy całość cukrem cynamonowym. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 180*C/ 20 minut. Smacznego!

Comment

Comment

Szybki placek śliwkowy z baobabem

Purasana placek z baobabem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 kg sliwek
  • szklanka cukru pudru
  • 1 lyzeczka cukru z wanilią
  • kostka masła (200g)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka BAOBABU SPROSZKOWANEGO PURASANA
  • cukier cynamonowy do posypania (wg. uznania)

Jajka ubijamy z cukrem pudrem i z łyżeczką cukru z wanilią, dodajemy masło, również ubijamy. Następnie dodajemy 3 szklanki mąki, proszek do pieczenia oraz baobab Purasana i mieszamy to wszystko mikserem na wolnych obrotach do uzyskania klarownej konsystencji. Ciasto wylewamy do blaszki nasmarowanej masłem, układamy śliwki, na koniec posypujemy cukrem cynamonowy. Pieczemy w 180*C/60 minut. Smacznego!
 

Comment

Comment

Chia pudding z musem truskawkowym

Chia pudding z musem truskawkowym PURASANA

Składniki:

Wlewamy mleko, dodajemy nasiona chia (przez pierwsze ok. 15min mieszamy co jakiś czas, aby nie powstały grudki). Odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Rano dodajemy odrobinę syropu z agawy, mieszamy. Blenderujemy truskawki. Jemy chia pudding z musem z truskawek.

Przepis: @Patrycja Dabek: https://instagram.com/patrycjadobek/

Comment

Comment

Chia pudding z borówkami i granatem

pudding chia z granatem i borówkami PURASANA

Składniki:

Wlewamy mleko, dodajemy nasiona chia (przez pierwsze ok. 15min mieszamy co jakiś czas, aby nie powstały grudki). Odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Rano dodajemy odrobinę syropu z agawy, mieszamy. Do puddingu dodajemy borówki i nasiona granatu.

Przepis: @Patrycja Dabek: https://instagram.com/patrycjadobek/

Comment

Comment

Chia pudding z borówkami

Chia puding z borówkami PURASANA

Składniki:

Wlewamy mleko, dodajemy nasiona chia (przez pierwsze ok. 15min mieszamy co jakiś czas, aby nie powstały grudki). Odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Rano dodajemy odrobinę syropu klonowego, mieszamy. Jemy z dodatkiem borówek.

Przepis: @Patrycja Dabek: https://instagram.com/patrycjadobek/

Comment